2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emberi hangon kiabálnak a sanghaji sofőrök dudái

2007. június 28. 15:34, utolsó frissítés: 15:43

Néhány leleményes sanghaji sofőr úgy véli, megtalálta a megoldást a városon belüli dudálási tilalom megkerülésére: járműveik emberi hangon szólalnak meg.

Sanghaj város vezetése az elviselhetetlen utcai zajok csökkentésére június eleje óta bünteti azokat a járművezetőket, akik indokolatlanul dudálnak. A leleményes sofőrök a hagyományos dudaszót ismert dallamokra és emberi hangra cserélik. A közlekedési rendőrök szerint azonban a duda az duda, tehát a büntetés szempontjából lényegtelen, hogy milyen hangon szólal meg az autó.

A dudálási tilalmat megszegő autósokat 200 jüanig (mintegy 70 lej) terjedő pénzbírsággal sújthatják. A Shanghai Daily kínai napilap riportere találkozott egy taxisofőrrel, aki "Ne nyomd meg a gombot!" felirattal egy jól látható cetlit ragasztott a dudájára, hogy így próbáljon megszabadulni káros szokásától.

Egy másik leleményes taxisofőr viszont büszkén mutatta új kürtjét, amely női hangon szólal meg: "Vigyázzon, az autó kanyarodik!". Néhány nappal korábban egy közlekedési rendőr előtt szólaltattam meg a kürtöm. A rendőr először elképedt, majd figyelmeztetően rám nézett, végül egy tehetetlen mosollyal az arcán továbbengedett" - mondta a taxisofőr.

A kürtök átalakítása 100 és 800 jüan (35 és 300 lej) között mozog. Korábban csak azok kértek egyéni hangot, akik például a mobiltelefonjuk csengőhangjához akarták igazítani az autó dudáját - mondta az átalakításokat végző egyik vállalkozó, aki még nem tudta megmondani, hogy a tilalom hozza-e meg számára a régóta várt szerencsét. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS