2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nincs több táncoló medve az EU-ban

2007. június 26. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

Medveparkba szállította a nemzetközi Négy Mancs Alapítvány az Európai Unió határain belüli utolsó három bulgáriai táncoló medvét.

Bulgáriában nagy hagyománya van a medvetáncoltatásnak, több generáció tagjai keresik ezzel a pénzt. A törvény ugyan tiltja a tevékenységet, de könnyű "megkerülni", ugyanis három nap után cirkuszi mutatványnak számít a medvetáncoltatás, így aki négy napra szerződést köt például egy szállodával, annak joga van a tevékenységhez.

Az alapítvány 2000 óta küzd a medvetáncoltatás beszüntetéséért. Eddig, az utóbbi három medvével együtt 25 állatot szállítottak a Négy Mancs és a Brigitte Bardot Alapítvány fenntartásával működő, Belicában lévő medveparkba. Az Európai Unión belül a júniusban átadott bulgáriai medvék voltak az utolsók, amelyekkel ilyen tevékenységet folytattak.

Az állatok nagyon rossz állapotban kerültek az alapítványhoz, orrukon láncot vezettek át, amely sok szenvedést okozott nekik. Misónak, a fiúmedvének a fogait is kihúzták, így tulajdonosa a mutatvány során szájába tehette a kezét. Egyik szeme is nagyon beteg. Az alapítvány állatorvosa szerint hosszú kezelésre szorul. Mima és Szvetla, a két lánymedve állapota javul, de ők is fogászati és bőrproblémákkal küzdenek - közölte a Négy Mancs Alapítvány.

A három medvével együtt összesen 25 táncoló medve él a belicai medveparkban. Az újonnan érkezők egyelőre elkülönítve élnek addig, amíg állapotuk meg nem engedi, hogy szabadon engedjék őket az egyhektáros, barlangokkal, tavakkal és egy vízeséssel rendelkező területen.

A nemzetközi Négy Mancs Alapítvány folytatja medvementő tevékenységét az Európai Unió határain túl is. Állítólag Szerbiában, Ukrajnában és Oroszországban még mindig akadnak olyanok, akik medvetáncoltatással keresik kenyerüket.
(mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS