2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pénzre a nőkkel! - spanyol javaslat a nemek közötti egyenjogúságért

2007. június 25. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

A spanyol parlament szocialista frakciója javaslatot nyújtott be, amelyben megfogalmazták, hogy az egyenjogúság alapján a paritás elvét alkalmazni kell az eurós érméken szereplő arcképeknél - írta az El País című spanyol napilap.

A jelenleg használt érméken ugyanis nők nem szerepelnek. A javaslat célja: elismerni a nők által végzett társadalmi, politikai munkát és e téren is megszűntetni a patriarchális szemléletet.

A nők a korábbi érméken, a pesetákon is kevéssé voltak láthatók. Zsófia királyné szerepelt az 500 pesetásokon, Emilia Pardo Bazán galíciai írónő a 10 pesetásokon, rajtuk kívül csak allegorikus nőalakok, mint például Hispania. Katolikus Izabella, Letizia hercegnő vagy Goya Mayája csak emlékérmékre került fel.

A gyakorlati megvalósítás nem lesz könnyű, ha a parlament elfogadja a javaslatot. A jelenleg forgalomban lévő érméket 2002-ben verték és az unió által hozott döntés szerint legalább 2008-ig nem vonhatók ki. Akkor lehet majd dönteni arról, hogy megmaradnak-e a jelenlegiek mellett, vagy változtatnak.

Brüsszel felmérést javasol, hogy kiderüljön, mit kíván a többség. A vita eltarthat a jövő év végéig. Emlékérmet azonban továbbra is joguk van verni a spanyoloknak.

A spanyol szocialisták minden eshetőségre készen állva már ismertették női jelöltjüket, Clara Campoamor személyében, aki a második köztársaság első parlamenti képviselőnője volt, valamint a nők választójogának követelője. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS