2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izotermikus reverenda és mp3-harangjáték a katolikus papok álma

2007. június 21. 13:20, utolsó frissítés: 13:20

Izotermikus reverendát kaphatnak katolikus papok 300 euróért. Az akár élethosszig tartó öltözék ideális szabadtéri, hűvös vagy esős időben tartandó misékhez vagy rosszul fűtött templomokban. Ez a ruhadarab volt a legnagyobb sztárja a lengyelországi Kielcében rendezett, szerdán zárult Sacroexpónak, a katolikus papi felszerelések legnagyobb európai szalonjának.

A vásáron több mint 250 kiállító ajánlotta termékeit két tucatnyi országból érkezett papoknak, szerzeteseknek és apácáknak, akik szeretnék felújítani ruhatárukat vagy előkészíteni templomuk renoválását.

A liturgikus kellékek közt népszerűek voltak a számítógép-tervezésű motívumokkal díszített oltárterítők. De annak sem kellett csalódnia, aki a különböző színű rózsafüzérek, kelyhek, kézi faragású feszületek, oltárok, orgonák iránt érdeklődött, sőt még fűtőberendezéseket és tetőszerkezeteket is beszerezhettek a látogatók.

Egy kelet-ukrajnai missziót vezető atya például egy olyan elektronikus harangjátékkal kacérkodik, amely 1500 melódiát tartalmaz mp3-ban, s amelyet egy holland és egy amerikai zenész vett fel. Igaz, nem olcsó, 8000 euróba kerül, de, mint a forgalmazó horvát cég vezetője emlékeztetett rá, a valódi harangok vásárlása ennek tízszeresébe kerülne. Filip Horvat Lengyelországban terméke egyik legjobb piacát látja.

"Horvátországban négymillióan vagyunk, 3000 templommal. Itt 40 millióan élnek, és sok ezer templom van". A néhai II. János Pál pápa hazájában ráadásul minden évben újabb templomok épülnek, itt szentelik fel egy év alatt az új európai papok egynegyedét, akik közül sokan mennek külföldi szolgálatra. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS