2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

67 évig vezetett jogosítvány nélkül

2007. június 21. 07:19, utolsó frissítés: 07:19

Nagyon meglepte a rendőröket egy 84 éves bácsi Hollandiában: rutinszerűen állították meg autóját, és kiderült, hogy a kocsi még sohasem volt műszaki vizsgán, a bácsi meg autóvezetésin, jóllehet 67 éve vezet - ami új világcsúcs -, baleset- és problémamentesen.

Azért is úszhatta meg 1940 óta, hogy kiderüljön, illegálisan autózik. Egyszer sem csípték el gyorshajtáson, egyszer sem koccant senkivel, soha nem parkolt tilosban.

Vizsgáztatással sohasem terhelt autójának nemcsak érvényes forgalmija nem volt, hanem - értelemszerűen - biztosítása sem.

A jogosítványmentes autóvezetés eddigi idővilágcsúcsát egy dán férfi tartotta 55 esztendővel. Az illetőt 2003 nyarán csípték el, 74 éves korában, rutinellenőrzésen. Kiderült, hogy kamiont is vezetett, és többször járt külföldön, mégsem bukott le korábban. A kategória bronzérmese szintén holland, 47 évvel. A negyedik helyen Németország eddigi rekordere áll, ő 45 évet produkált, viszont feltehetően világelső a jogosítvány nélkül autóvezetést oktatók kategóriában. 43 éven át tanított, mígnem 2004-ben koccanásos baleset miatt derült ki a papírhiány. Ő legalább megpróbálta letenni az autóvezetői vizsgát 1963-ban, de megbukott, újabb vizsgához viszont nem volt bátorsága.

Portugália "bajnoka" 35 évnyi vezetéssel sosem karambolozott, ő is rutinellenőrzésen bukott le, autóvezetői pályafutásának starthelyén, szülővárosában. "Extrája": sofőrként is dolgozott éveken át Svájcban.

A nők mezőnyében Izraelé a világelsőség: 84 éves korában elcsípett néni tartja a csúcsot 30 esztendei jogosítványmentes vezetéssel. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS