2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltanák az EU-ban a kutya- és macskabunda forgalmazást

2007. június 18. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Az európai parlamenti képviselők holnap szavaznak arról a törvénytervezetről, amely betiltaná a kutya- és macskabunda forgalmazását. Már tavaly javavasolta az Európai Bizottság a tilalom bevezetését, amelyet egyébként számtalan állatvédő egyesület támogat.

Az állatvédő szervezetek akciója nyomán, amelyhez többek között a Paul McCartney vezette állatvédő egyesület is csatlakozott, tíz uniós tagállam tiltotta be területén ezzel az árucikkel való kereskedést. Majd az Európai Bizottsághoz folyamodtak, annak érdekében, hogy a bundakereskedést betiltsák az unió egész területén. Az EB tagjai 2006 végén meg is alkották az első törvényes kezdeményezést.

Kínában évente két millió kutya és macska esik a bundakereskedés áldozatául – innen exportálják a nemzetközi piacra a legtöbb ilyen árucikket. A nyersanyagot bundák, kesztyűk, kalapok, takarók, játékok és cipők készítésére használják fel. Csupán egy kabát elkészítéséhez 12-15 kutya vagy macska bundája szükséges.

A törvénytervezet elfogadása esetén teljesen beszűntetnék a macska- és a kutyabunda-kereskedést. Az Európai Bizottság tavalyi adatai szerint az unió területén nem létezett kutya- vagy macskatenyészettel foglalkozó farm.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS