2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jól szórakoznál Sztálin bunkerében?

2007. június 18. 11:46, utolsó frissítés: 16:19

Szórakoztató központot terveznek kialakítani Sztálin moszkvai titkos bunkerében.

Az atombiztos bunkert 1951-ben a szovjet diktátor utasítására kezdték építeni. A hétezer négyzetméter alapterületű építményt úgy képezték ki, hogy nukleáris háború esetén biztosítani lehetett volna benne az állam csúcsszerveinek folyamatos működését. A munkálatokat azonban csak Sztálin halála után három évvel, 1956-ban fejezték be – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A bunkert később a közlekedési minisztérium használta egy ideig, de az 1990-es évek végén már elhagyottan állt és kifosztották. Az Izvesztyija című moszkvai lap szerint a múlt évben 1 millió 850 ezer euróért egy magántársaság, a Novik-Service vásárolta meg. A mostani tervek szerint többfunkciós szórakoztató központ lesz belőle.

Helyet kapna benne egy múzeum, amely a hidegháborút illusztrálja, egy mozi, amely erről a témáról szóló, főként szovjet és amerikai filmeket mutatna be, egy étterem és egy „szépségfarm".

A bunker Moszkva szívében van, gyalog tíz percre a Taganszkaja metróállomástól. Jól álcázott bejárata egy roskatag egyemeletes házból nyílik – írja az olasz lap. Van egy másik is a metróból, de azt egyelőre nem nyitják ki. Valószínűleg van egy harmadik is, Sztálin titkos vasútjához, amelyet ma nem használnak, de legendák keringenek róla.

Oroszországban a moszkvain kívül még sok hasonló bunker létezik. Említésre méltó a volgográdi, amelyet Paulus német tábornagy építtetett a második világháború idején és látogatható, valamint a szamarai (kujbisevi), ahová a háború idején, szükség esetén, átköltözött volna az egész szovjet kormány. Ebben berendeztek Sztálinnak egy irodát, amely pontos mása Kremlbeli szobájának.

(kisalfold.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS