2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Salman Rushdie-t lovaggá ütik

2007. június 16. 13:32, utolsó frissítés: 13:32

Salman Rushdie író, Christiane Amanpour CNN-tudósító, Joe Cocker rockénekes, Ryan Giggs focista és egy volt KGB-ügynök részesül csaknem ezer egyéb közéleti személyiséggel együtt a legmagasabb idei királynői kitüntetésekben, amelyek listáját hagyományosan a brit uralkodó júniusban esedékes hivatalos születésnapjának előestéjén teszik közzé.

A szombaton ismertetett 2007-es névsor legismertebb kitüntetettjei között van az indiai származású Rushdie. Az író nevét 1989-ben ismerte meg a szélesebb világ, miután Sátáni versek című, vallásgyalázónak ítélt művéért az iráni iszlám állam akkori első számú vezetője, a néhai Khomeini ajatollah fatvát mondott ki rá, a muszlim hívők kötelességévé téve Rushdie megölését. Emiatt jó időre megszakadt a diplomáciai viszony Nagy-Britannia és Irán között, Salman Rushdie pedig hosszú évekig tartó rejtőzködésre kényszerült. Khomeini halála óta azonban az iráni vezetés egyértelművé tette, hogy nem buzdít senkit az "ítélet" végrehajtására.

A királynői elismerés az írót a Sir Salman lovagi név viselésére jogosítja.

A világszerte ismert idei kitüntetettek között van a CNN hírtelevízió sztártudósítója, Christiane Amanpour is, aki az utóbbi két évtizedben Iraktól Afganisztánon át a Balkánig szinte minden forró ponton jelen volt; ő a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatában (CBE) részesül. Joe Cocker énekes és Ryan Giggs, a walesi válogatott nemrég visszavonult sztárja a Brit Birodalom Rendjének tagja (OBE) címet veheti át az idén 81 esztendős II. Erzsébet királynőtől.

Most első ízben az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB egyik volt magas rangú tisztje is uralkodói elismerésben részesül: Oleg Gorgyijevszkij exezredes a Szent György és Szent Mihály Rendjének tagja (CMG) lesz a 2007-es születésnapi kitüntetési lista szerint. Gorgyijevszkij 1985-ig a KGB londoni alrezidense volt - amellett, hogy kettős ügynökként az angoloknak is dolgozott -, majd dezertált addigi állomáshelyére. Jelenleg tisztes nyugdíjat húz a brit belső elhárítástól (MI5), és időnként szakértői kommentárokkal szolgál orosz titkosszolgálati ügyekben a brit sajtónak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS