2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Óriáscsorda vándorol Dél-Szudánban

2007. június 15. 15:46, utolsó frissítés: 15:46

A szárazföldi emlősök körében az eddig megfigyelt egyik legnagyobb vándorlási folyamatról számol be a Wildlife Conservation Society (WCS) álatvédő szervezet a dél-szudáni Boma Nemzeti Parkban.

Az utolsó állatpopuláció-számbavétel dél-Szudánban 1982-ben volt, egy évvel a polgárháború kitörése előtt. A szervezet arra számított, Mozambikhoz és Angolához hasonlóan a katonai konfliktusok itt is negatívan éreztetik hatásukat, ám úgy tűnik, az antilop-populációt ez nem érintette: 800 ezer fehérfülű víziantilopot, 250 ezer Mongalla gazellát, 160 ezer lantszarvú antilopot, valamint 13 ezer nádiantilopot figyeltek meg a térségben más, kisebb populációkat alkotó állatfajok (oroszlánok, leopárdok, zsiráfok, krokodilfélék stb.) mellett.

A repülőgépről, helikopterekről megfigyelt, vonuló állatok 80 km hosszú és 50 km széles tömeget alkottak. A szakemberek rendkívülinek nevezték a jelenséget, ugyanakkor felhívták a figyelmet a más állatfajok (elefánt, zebra, bivaly) populációjának drasztikus csökkenésére a Déli Nemzeti Parkban.

Ennek oka többek közt az olajkitermelés a migrációs folyosók mentén, valamint a harcokat követően a lakosság birtokában maradt géppuskák és más fegyverek vadászati célú használata.

A WCS azt tervezi, hogy a természeti erőforrások megőrzése érdekében nemzetközi természet- és állatvédelmi missziót indít dél-Szudánban, amelynek keretében többek közt a leszerelt lázadó harcosok közül toboroznának vadőröket. A jelenleg autonóm tartomány függetlenségéről 2011-ben rendeznek népszavazást, a térségbe jelenleg jelentős segélyek érkeznek, ám ebből nem fordítanak semmit a természetvédelemre – kifogásolták a szakemberek. (bbc, wcs.org http://www.wcs.org/353624/wcs_southernsudan)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS