2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Disznóság: szervátültetés sertéssejtekből

2007. június 14. 15:58, utolsó frissítés: 16:02

Világszerte több emberi szervre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll az átültetésekhez. A kutatók most ígéretes kísérleteket folytatnak az idegen szervek átültetésével, a xeno-transzplantációval, vagyis állati szerveket ültetnének az emberi szervezetbe.

A Die Welt című német napilap online beszámolója szerint csak Németországban több mint tízezer páciens vár szervátültetésre, de csak 4500 műtétet tudnak végrehajtani. Ezért a sebészet és az immunológia együttműködését felhasználva a tudósok azon dolgoznak, hogy állatokban olyan szerveket hozzanak létre, amelyek nem lökődnek ki az emberi szervezetből.

Ralf Tönjes a német Ehrlich Intézet munkatársa szerint járható út lehet az, ha nem egész szerveket, hanem kisebb sejtcsoportokat próbálnak átültetni. A hasnyálmirigyből az inzulint termelő úgynevezett sziget - sejtek átültetése például már hamarosan klinikai stádiumban lesz. Bernhard Hering professzor a Minnesotai Egyetem Diabétesz Intézetének vezetője szerint az első kísérleti átültetésekre három éven belül sor kerül, 10-12 éven belül pedig a sertésekből származó sziget-sejtek orvosságként kerülhetnek a piacra.

A sertésekből vett szervek átültetése emberszabású majmoknál már működött: a páviánok 6 hónapig is eléltek disznószívvel, ami a transzplantációk esetében meglehetősen hosszú időnek számít.

A kilökődés elkerülése érdekében a műtét előtt néhány nappal egy "negatív oltást" kapnának a betegek, - sertéssejtekből. Ezáltal a sertéssejtek kapcsolatba kerülnének a befogadóval, és ennek következtében kisebb lenne az esély az átültetett szerv kitaszítására - írja a Die Welt című lap internetes változata. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS