2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Berúgott-e Sarkozy a G8-csúcson?

2007. június 13. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

Több mint egymillióan töltötték le eddig a múlt heti G8-csúcson Nicolas Sarkozy francia elnök sajtótájékoztatójáról készült felvételt, amelynek felvezetőjében a belga köztelevízió híradójának műsorvezetője, Eric Boever azt állítja: Nicolas Sarkozy nemcsak vizet ivott.

Az neten a hétvége óta látható az RTBF kettes csatornáján sugárzott részlet, amely a németországi Heiligendammban június 7-én Nicolas Sarkozy és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója utáni sajtótájékoztató legelején készült.

A francia elnök félórás késéssel, láthatóan kifulladva és nevetését visszatartva érkezik a sajtótájékoztatóra. Sarkozy először is elnézést kér a késésért, amelyet a "Putyin úrral folytatott párbeszéd hosszúra nyúlásával" magyaráz. Majd megkérdezi: "Mit szeretnének? Hogy válaszoljak a kérdésekre? Nos, vannak kérdések? Akkor, tessék".

Az állítólag részeg elnökről készült felvételt több tízezren kommentálták és vitatták meg. Sarkozyről ugyanis Franciaországban köztudott, hogy soha nem iszik alkoholt és szeret sportolni: gyakran fut és biciklizik kamerák előtt. Sokan úgy vélik, hogy az új francia államfő első nemzetközi szereplésén egyszerűen csak megmámorosodott saját sikerétől a világ vezető politikusai között.

A sajtótájékoztatóról valójában két felvétel kering: a belga televízió ominózus részletét a francia tévék nem mutatták be és nem is számoltak be a netes vitáról. Az LCI francia hírtelevízió viszont leadta a sajtótájékoztató második részéről készült részletet, amelyen Sarkozy már összeszedettebbnek, de a szokásosnál valamivel felkészületlenebbnek tűnik, és láthatóan emésztési zavarokkal küszködik.

A hírcsatorna honlapján a teljes sajtótájékoztató megtekinthető, de a vitatott részlet soha nem ment le adásban. "Nem osztjuk belga és francia kollegáink álláspontját, amely az ittasságot feltételezi" – hangsúlyozta Pascal Edmond, az LCI.fr főszerkesztője. A francia elnöki hivatal nem kívánta kommentálni a felvételeket: "Az Elysée-palotában nem szokás a rossz ízlésű viccelődéseket kommentálni" – tudatta Sarkozy környezete.

Eric Boever Franciaország brüsszeli nagykövetségén keresztül elnézést kért a francia elnöktől, az egyik francia internetes oldalon pedig a következőket írta: "Sajnálom, hogy ekkora méreteket öltött az, ami csak egy kacsintásnak indult ... természetesen nem kívántam a francia nemzeti érzékenységbe gázolni, hiszen anyám révén én is francia vagyok". (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS