2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre elterejdtebbé válik az Alzheimer-kór

2007. június 13. 12:04, utolsó frissítés: 12:04

Drámai módon megnőhet az elbutuló idős emberek száma, kutatók szerint 2050-re 100 millió fölé emelkedhet az Alzheimer-kórban szenvedők száma világszerte. A wissenschaft.de német tudományos portál szerint minden 86. ember Alzheimer-beteg lesz a világon.

Egy washingtoni konferencián, amely az elbutulás témájával foglalkozott, Ron Brookmeyer és kutatótársai a John Hopkins Egyetemről egy számítógépes szimulációt mutattak be, amely modellezte az Alzheimer-betegség elterjedését az ENSZ lélekszámra vonatkozó előrejelzései alapján. Ennek alapján alakult ki a betegek elrettentően magas száma. Szakértők megjegyzik, hogy a valóságos folyamatok azon is múlnak, a következő évtizedekben milyen új kezelési és diagnosztikai módszereket fedeznek fel és vezetnek be a betegség gyógyításában. Amennyiben egy évvel lehetne csökkenteni a betegség időtartamát, az érintettek száma 12 millióval lenne kevesebb.

Az amerikai tudósok szerint az ázsiai térségben várható az Alzheimer-betegek létszámának legerőteljesebb növekedése. Jelenleg az összes beteg csaknem 50 százaléka él Ázsiában, 2050-re viszont 59 százalékuk lesz ott. A prognózis szerint az Alzheimer-betegek 43 százalékát vagy gondozóintézetben, vagy otthon kell intenzíven ápolni, mert képtelenek lesznek gondoskodni magukról.

"Egyfajta globális Alzheimer-járványra számíthatunk, miután a világ lakossága egyre idősebb lesz" - mondta Ron Brookmeyer. Szakértők szerint már a csekély haladás is igen komoly hatással lehet az Alzheimer-terápiára. A betegség az idősebb embereknél elpusztítja az agyi funkciókat, korai stádiumában a feledékenység, később a beszédzavar és a tájékozódási zavarok jellemzőek - írta a wissenschaft.de német tudományos portál. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS