2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kutyák intelligenciája a 14 hónapos gyerekekének felel meg

2007. június 12. 13:36, utolsó frissítés: 13:36

A szelektív utánzásnak nevezett jelenség tanulmáyozásával bizonyították be a bécsi egyetem kutatói, hogy egy 14 hónapos gyerek és egy kutya intelligencia hányadosa nagyjából megegyezik.

Az emberek és az állatok is hajlamosak az utánzásra, de - mint most kiderült - a kutyák is eltekintenek ettől, ha felfogják, hogy amit láttak, olyan körülmények következménye, amelyek rájuk nem vonatkoznak.

Még 2002-ben Gergely György vezetésével magyar kutatók végignézették a gyerekekkel, hogy egy nő mindkét kezében takarót cipelve a homlokával gyújtja fel a villanykapcsolót. Ennek ellenére ők maguk a kezükkel kapcsoltak, mert felfogták, hogy a nő csak azért használta a homlokát, mert a kezei foglaltak voltak. Ezzel bizonyítottnak látták, hogy a még nem beszélő gyerekek is racionálisan utánoznak.

Most hasonló kísérletet végeztek el Bécsben a kutyákkal is. A kutyák általában a szájukat használják a tárgyak mozgatására. Egy Guinness nevű Collie kutyát azonban megtanítottak arra, hogy mégis a lábával mozgasson egy fahasábot, jutalmul ennivalót kapott. Aztán Guinness egy csoport kutya előtt labdával a szájában mozgatta a lábával a fahasábot, egy másik előtt meg üres szájjal.

Azok a kutyák, amelyek üres szájjal látták Guinness produkcióját, többnyire utánozták őt, a lábukkal rugdosták a hasábot, a kutatók szerint úgy vélték, ezért jár a jutalomfalat. Azok a kutyák azonban, amelyek labdával a szájában látták Guinnesst, általában nem utánozták őt és a szájukkal mozgatták a hasábot: ők úgy gondolták, Guinness csak azért használta a lábát, mert a szája foglalt volt.

Friederike Range, a kutatás vezetője szerint ez megköveteli a szemlélődő kísérleti alanyoktól, hogy mérlegeljék, milyen következtetést vonnak le abból, amit látnak. "A gyerekek korábban már bizonyították, hogy rendelkeznek ezzel a képességgel. A meglepetés az volt, hogy a kutyák is képesek a szelektív utánzásra." (stop.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS