2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Variációk puskára: egyre kifinomultabban csalnak a diákok

2007. június 11. 18:07, utolsó frissítés: 23:29

High-tech puskázókat vett őrizetbe a kínai rendőrség múlt hét végén lezajlott országos felvételi vizsgán. A túljelentkezés miatt egyre többen és egyre kifinomultabb eszközökkel próbálnak meg csalással bejutni a felsőoktatási intézményekbe, ám erre a hatóságok is felkészültek - írta pénteken a Reuters hírügynökség.

Az északkelet-kínai Csiutaj város rendőreinek csütörtökön egy iskola előtt parkoló mikrobusz lett gyanús. A járműben három embert találtak, akik közül "ketten egy számítógépre meredtek és adóvevőn beszéltek". A felvételi helyiségben ülő diák vezeték nélküli mikrofonon olvasta be nekik a feladatokat és fülhallgatón kapta meg tőlük a válaszokat. A szolgáltatásért 12 ezer jüant (csaknem 4500 új lejt) fizetett a high-tech puskabrigádnak. A mikrobusz legénységét letartóztatták.

Az utóbbi években nagyon szigorúan veszik Kínában a puskázást. Liaoning tartomány hatóságai idén 100 millió jüant (2,5 milliárd forintot) fordítottak a több mint 8 ezer vizsgázóhelyiség fémdetektorokkal és kamerákkal való felszerelésére, hogy a technikailag képzett diákok próbálkozásait kivédjék. Tavaly három lencse nélküli kamerát használó csalót 8-12 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek Szecsuan tartományban.

Ám a mechanikus eszközök is kurrensek a felvételi napjaiban: egy senjangi lakásban például preparált cipőket foglalt le a rendőrség, amelyeket 2 ezer jüanért kínáltak a kétségbeesett felvételizőknek, de akadtak trükkös pénztárcák és sapkák is - adta hírül a helyi média.

Idén mintegy kétszeres volt a túljelentkezés a kínai felsőoktatási intézményekbe: a csütörtökön és pénteken megtartott felvételiken rekord számú, 10 millió diák jelent meg, s közülük csupán 5,7 millióan tanulhatnak tovább a következő tanévtől.(mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS