2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hongkong fölött az ég: nagyvárosokban kevés eső esik

2007. június 08. 16:21, utolsó frissítés: 16:21

Kínában a városok rendkívüli mértékű növekedése a jelek szerint megváltoztatja a helyi időjárást és csökkenti a csapadékot - mutatták ki amerikai kutatók.

Mint a New Scientist című nemzetközi tudományos magazin internetes kiadásában olvasható, a Bostoni Egyetem kutatói többek közt Hongkong körzetét vizsgálták meg, ahol 1988 és 1996 között a városi területek a háromszorosukra nőttek, s jelentősen csökkent a csapadékmennyiség.

Az korábban is ismert volt, hogy a városok kihatnak a helyi időjárásra - például kimutatták, hogy a hőmérséklet magasabb a városokban -, de egyrészt az urbanizációnak a csapadékkal való összefüggését nem elemezték, másrészt olyan mértékű városiasodás nem történt, hogy a jelenséget érdemben kutatni lehetett volna.

A legtöbb korábbi kutatási eredmény szerint a városok felett éppenséggel több felhő képződik a felszálló meleg levegő folytán, s ezért több az eső.

Robert Kaufmann, egy német kutatási csoport vezetője viszont olyan magyarázatot adott, hogy a városokban valószínűleg azért kevesebb a csapadék, mert egyrészt kevesebb a növényzet, másrészt a víz sokkal gyorsabban folyik el az utcákon, emiatt kevesebb pára kerülhet a légkörbe.

Ma a városok a Föld felszínének csupán néhány százalékát fedik el, ezzel szemben becslések szerint 2030-ra a világ lakosságának feltehetően már a 60 százaléka fog városokban lakni, ezért érdemes kutatni a városok és az időjárás új összefüggéseit - hangsúlyozzák a Bostoni Egyetem szakemberei. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS