2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tetoválás veszélyei

2007. június 08. 14:30, utolsó frissítés: 14:32

Nyugat-Európában már megy ki divatból a tetoválás, a következményei azonban tartósak lehetnek. Németországban most kezdik alaposabban tanulmányozni, melyek a testdíszítés nyomán fellépő leggyakoribb elváltozások.

A regensburgi egyetem online közvélemény - kutatással igyekszik feltérképezni, hogy a tetoválás milyen gondot okozhat viselőjének. A bőrklinika kérdése arra is vonatkozik, vajon mi történik a tetoválás lézerrel való eltávolítása után?

Ines Klügl, a klinika munkatársa úgy véli, hogy nagyon sokszor szakképzetlen személyek végzik ezt a munkát. "Éppen ezért vagyunk kíváncsiak, hány embernek van valóban problémája" - hangoztatta Klügl. 2003-ban statisztikai adatok szerint a németek kilenc százaléka viselt valamilyen tetoválást, vagyis több mint 7 millió emberről van szó. A fiatalok között, a 16 és 29 év közötti korcsoportban ez a szám elérte a 23 százalékot.

A tetoválást az utóbbi években a divat szerint olyan pigmentekkel készítették, amelyek a hétköznapi tárgyak, vagy autók színezésére, festésére valók. A tetováló stúdiókban azért szeretik ezeket az anyagokat, mert hosszú életűek, és gyakorlatilag majdnem lemoshatatlanok.

A törvény nem szabályozza ezeknek a festékanyagoknak a használatát, mert nem minősülnek sem kozmetikumnak, sem pedig gyógyszernek. A nagykereskedők a festéket az összetevők megadása nélkül szállítják. A bőrgyógyászok a tetoválásokban mind gyakrabban akadnak rákos kelésekre, miután azonban hiányoznak a laborvizsgálatok a festékek mérgező hatásáról, ezért egyelőre nem tudják bizonyítani a közvetlen összefüggést a rákbetegség és a festékanyagok között - írja a Die Welt című lap online változata. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS