2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az elefántnak a talpa a füle

2007. június 08. 11:53, utolsó frissítés: 11:53

Az elefántok a talpukkal fogják fel a társaik által leadott jeleket, amelyek föld alatti finom morajként érnek el hozzájuk - olvasható a New Scientist című nemzetközi tudományos magazin internetes kiadásában.

A Stanfordi Egyetem kutatói Afrikában kísérletileg igazolták, hogy az elefántok alacsony frekvenciájú hanghullámok leadásával és érzékelésével kommunikálnak egymással. Ezt rendkívül érzékeny talpuk teszi lehetővé, amellyel a több kilométerre lévő csorda jeleit is "venni" képesek.

A kutatócsoport Namíbiában és Kenyában például olyan figyelmeztető jeleket rögzített magnóra, amelyekkel oroszlánok közeledéséről értesítette egy csorda a másikat. Aztán ezeket a földrengésszerű hangokat a földbe juttatva lejátszották távolabbi csordáknak, s a hatás drámai volt: megdermedtek, és szoros csoportokba verődve közrefogták kicsinyeiket.

A kutatókat azonban meghökkentette, hogy ha kenyai elefántok jelzését játszották vissza namíbiai elefántoknak, tehát a vészjelzés egy idegen csordától származott, akkor az állatok a lábuk botját sem mozdították. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS