2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Május 31. a dohányzás elleni világnap

2007. május 31. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

A dohányzás növeli egy súlyos, akár vaksághoz vezető betegség, az időskori makula-degeneráció kialakulásának veszélyét - állapította meg egy nemzetközi szervezet, amelyik 21 országban 55 intézményen keresztül tájékoztatja az embereket erről a betegségről.

A dohányzás elleni világnap - május 31. - közeledtével különös aktualitást nyer ez a megállapítás. E szenvedélybetegség számos egészségügyi káros mellékhatása között ez csupán egy, de azért tartják fontosnak kiemelni, mert a köztudatból még hiányzik a dohányzás és a látáskárosodás összefüggésének ismerete.


A Nemzetközi Időskori Makula Degeneráció Szövetség (AMD Alliance) jelentése szerint az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy a dohányosoknál kétszer akkora eséllyel alakul ki az időskori látáskárosodásnak ez a fajtája.

A dohányzás, akár passzív formában is, növeli az úgynevezett szabadgyökök számát, amelyek károsítják a retina sejtjeit. A cigaretta füstje is rontja a retina vérellátását. A felmérések kimutatták, hogy a dohányzásról 20 évvel ezelőtt leszokott lakosoknak már csak akkora esélyük van e betegség kialakulására, mint nem-dohányzó kortársaiknak.

(MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS