2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatták az első levegővel működő autót

2007. május 30. 14:44, utolsó frissítés: 14:53

Egy francia cég alkotta meg a világ első sűrített levegővel működő autóját. Az MDI mérnöke, Guy Negre, volt Forma 1-es tervező, vezetésével készült el az Air Car nevű modell, melynek gyártási jogait az indiai Tata vásárolta meg.

A szénszálas műanyagból készült tankba 90 köbméter levegőt lehet tárolni 300 bar-os nyomás alatt. A tartály feltöltése speciális töltőállomásnál 2-3 percig tart, és csak másfél euróba kerül, beépített kompresszorral három-négy óra alatt lehet teletölteni.


Egy feltöltéssel a kocsi 200-300 km-t megtételére képes, az 50 lóerős motorral a végsebessége 110-130 km/óra.

A különleges motorban két dugattyú dolgozik, az egyik normál nyomású levegőt sűrít 20 bar nyomásra, aminek eredményeképp a hőmérséklete 400 fokos lesz. Ebbe a forró levegőbe fecskendezik be a 300 bar nyomású sűrített levegőt, ami a nyomáskülönbség hatására azonnal kitágul a másik, nagyobb dugattyúban. Ezt az energiát a belső égésű motorokéhoz hasonló módon használják fel a kocsi mozgatására. Nagy előnye a rendszernek, hogy magas az élettartama, nem szennyezi a környezetet, és olajcserét is csak 50 ezer kilométerenként igényel.

A jelenleg négy, Family, Van, Taxi és Pick-Up változatban létező autó gyártását 2008-ban kezdi meg a Tata, de az Air Car további 12 ország piacára, köztük Németországba, Izraelbe és Dél-Afrikába is be szeretne törni. Lehetséges, hogy a jövőben az MDI elkészíti a jármű hibrid változatát is, amiben egy beépített benzines kompresszor töltené fel az üres tartályt. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS