2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zsírszegény tejet adó tehenet fejlesztenek ki

2007. május 30. 14:21, utolsó frissítés: 14:21

Új-Zélandon kutatók olyan teheneket fedeztek fel, amelyek zsírszegény tejet adnak, vagyis a 0,1 százalékos zsírtartalmú tej ezúttal közvetlenül a "termelőtől" szerezhető be. A Chemistry & Industry című szaklapban közzétett tanulmány szakértők szerint igen nagy jelentőséggel bír az egész tejipar számára.

A cikket a Der Spiegel című német hetilap online kiadása ismerteti külön hangsúlyozva, hogy a kutatók szeretnék a tehenek génjeit fölhasználni arra, hogy egész tehéncsordákat ruházzanak fel ezzel a különleges képességgel.

A felfedezés akkor történt, amikor egy biotechnológiai cég a különböző tehéncsordák tejének összetételében lévő eltéréseket vizsgálta. Az egyes tehenek pontos genetikai felépítésének ismeretében már csak idő kérdése, hogy több tehéncsorda kizárólag ilyen speciális, zsírszegény tejet termeljen, - nyilatkozta Ed Komorowski, a Brit Tejtermelő Szövetség egyik igazgatója.

Egyre több ember akar egészségügyi okok miatt zsírszegény tejtermékeket vásárolni. A hagyományos termelési eljárás szerint ezen termékekből először el kell távolítani a tej zsíros alkotóelemeit, azonban ezáltal sok, az emberi szervezet számára hasznos anyag is eltűnik a tejből. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tehenek a zsírszegény tejből ugyanannyit adnak-e, mint a zsírosabb fajtából.

A teheneknél talált megváltozott összetételű telített és telítetlen zsírsavak aránya ismét lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy többen válasszák az egészségesebb, tiszta tejet. Ezzel ugyanis megszűnne a zsírszegény tej azon hátránya, hogy kevesebb zsírban oldódó vitamint tartalmaz, mint például az A, B, E és K vitaminból. A telített zsírsavak növelhetik a koleszterinszintet, és ezáltal a szívinfarktus kockázatát, ugyanakkor a telítetlen zsírsavak életfontosságúak az ember számára - írja a Spiegel Online. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS