2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újradefiniálják a kilogrammot

2007. május 30. 12:49, utolsó frissítés: 12:49

Berlini tudósok új definíciót alkottak a tömeg mértékegységére, amikor létrehoztak egy rendkívüli szilíciumkristályt. A nagy tisztaságú, tökéletes szerkezetű test alkalmas lehet a kilogramm ismételt meghatározására.

A Die Welt című német napilap online beszámolója szerint a berlini Kristálytenyésztési Intézetnek keresztelt kutatóközpontban sikerült a rendkívüli izotóp tisztaságú kristályt létrehozni, amely egyúttal lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározzák egy kilogramm tömegű szilícium atomjainak számát. Erre a célra a kristályból két golyót készítenek, amelyek egyenként egy kilogramm súlyúak.

A braunschweigi fizikai - műszaki intézet szakértői meg akarják "számlálni" a golyókban lévő atomokat, és ezáltal létrejönne a kilogramm teljesen egzakt meghatározása. Eddig a kilogrammot a Párizs közelében, Sévres-ben található őskilogramm alapján határozták meg. Ez egy 39 milliméter magas platina - irridium henger, amelyet 1889 óta egy páncélszekrényben őriznek. A henger másolata adja sok állam számára a kilogramm mérték szerinti beosztást. Ez a hagyományos módszer viszont 70 mikrogramm eltéréshez vezetett a különböző országok mértékegységei között. A mai fizikában és kémiában viszont ennél sokkal kisebb mennyiségekkel kísérleteznek és számolnak, ezért a pontos, nemzetközileg egysége

Az eljárás szempontjából a legfontosabb szerep a kristálygolyónak jut: a kristály előállításához Oroszországból 6 kilogramm teljesen tiszta szilíciumot (28Si) szállítottak Berlinbe, ennek értéke mintegy 1, 2 millió euró. Az izotópdúsítást orosz, az urándúsításban gyakorlatot szerzett katonai laboratóriumok végezték - írja a német lap online kiadása. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS