2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Che Guevara a Nyeregben - csíksomlyói giccsparádé

2007. május 28. 12:35, utolsó frissítés: 13:08

Bőrruhák, mintás sapkák, ínycsiklandozóan sülő kolbászok és csirkecombok, olcsó fehérneműk, szőrmeáruk, giccses kegytárgyak, mindennapi csecsebecsék hívták fel magukra a figyelmet, hogy vásárlókra találjanak a csíksomlyói búcsú helyszínére zarándokló emberekben.

A pünkösdöt megelőző szombaton Csíkszereda határán már kilométeres sorokban álltak a messziről jött különbuszok, a vasútállomásról tömegesen rajzottak ki a városba a magyar zarándokok, sokan saját gépkocsival, esetleg településük küldöttségével gyalogosan érkeztek az évszázadok óta megrendezendő hagyományos ünnepre.

"A csíksomlyói Boldogságos Szűzanya haza várja gyermekeit!" - így köszöntötte a két Somlyó-hegy közötti "Nyeregben" összegyűlt több százezres tömeget Jakubinyi György gyulafehárvári katolikus érsek. De addig is, amíg e szertartás áhítatát a füvön ülő, majd állva imádkozó sokaság teljes lelki odaadással átérezhette, előtte meg kellett tennie még a hosszú gyalogutat Csíkszereda főutcájától felfelé Csíksomlyóra, hogy elérje a Kegytemplomot, majd felkapaszkodjon a kánikulától áthevült hegyre.

A kereskedők azonban az idén is gondoskodtak arról, hogy a lélek tápláléka előtt az emberek a mindennapok tárgyaiban is örömüket leljék, legalábbis megnyissák pénztárcájukat: a felfelé vezető úton standokon kínálták portékáikat. A sapkák kelendőek voltak, hiszen a zarándokok legnagyobb része ekkor eszmélt csak rá, hogy a tűző nap ellen védeni kellene fejüket. Ehhez képest nem túl nagy választék várta őket, a legtöbb ellenzős sapkán ugyanis Che Guevara képe nézett le szigorú szemmel. A legjobb piackutatók sem fognak rájönni, miért is gondolták a kereskedők, hogy a gerillamozgalom e szimbólumával lehet majd tömegével elsózni ezt az árut a Boldogságos Szűzanya nevével fémjelzett ünnepen.

Tény, hogy a kegytárgyak sem a magas színvonalú ízlés jelképei voltak. Ugyanazokat a giccseket kínálták a vevőknek, mint Rómában a Szent Péter térre vezető üzletsoron. A hit erejét hirdető tarka portékák szomszédságában jól megfértek mindennapi gyarló életünk "nélkülözhetetlen" tárgyai, a szőrmeáruk, a szalmakalapok, a női bugyik és melltartók, a pólók és a selyemsálak.

E zsibvásár azonban nem tántorította el a Kegytemplom felé haladókat, sem azokat, akik saját településük zászlaja alatt igyekeztek a búcsúba. Kevés politika vegyült az idén a vallási érzelmekbe, csak egy-egy felirat tanúskodott bizonyos ideológiai irányultságról. Egy férfi például a magyar lobogót tartotta kezében, s a rúdhoz erősítve fekete alapú felirat volt olvasható: "Szekszárd, Vesszen Trianon!"

A Kegytemplomnál az emberek már lelki szolgáltatást is kaptak. Aki gyónni akart, megtehette. Egy asztalnál egy fiatal pap kegytárgyak megszentelésével foglalkozott, az MTI tudósítója éppen azt látta, amint kis méretű nemzeti zászlókat szentelt meg. Tíz-húsz méterrel távolabb két nagy átlátszó műanyaghordón volt olvasható a kézzel írt szöveg: "Szenteltvíz". Aki szomjúhozott rá, a hordó alján nyitható kis csapon csurgathatott belőle magának. Egy ottani őr felvilágosítást adott: aki csak ivóvizet akar, az kicsit odébb menjen, ott kapható borvíz (ásványvíz).

Délre, de inkább fél egyre a csaknem félmilliós tömeg szinte teljesen betakarta a hegyet. Itt már mindenki fegyelmezetten hallgatta a kihangosított szentbeszédet, és az adott pillanatban a hegy népe egy emberként állt fel az imádságra, majd a magyar és a székely himnuszra. A forró napsütést ezúttal is jól tűrték a zarándokok.

A hatalmas tömeg később lefelé is órákig vonult, a város utcái az ünnep után ismét megteltek a hömpölygő sokasággal. A búcsú kellemes melegét azonban lehűtötte az egyik pillanatról a másikra rájuk zúdult jégeső. Volt, aki menedéket keresett valamilyen tető alatt vagy kapualjban, de voltak sokan, akik szívósan, türelemmel viselték ezt az alig egy órás vízözönt, nem annyira égi csapásnak, mint inkább az égi áldás részének tekintve a dolgot.(mti - panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS