2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korodi Attila vezeti az ország első bioetanollal működő autóját

2007. május 26. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter május 25-től, péntektől kezdődően egy éven át bioüzemanyaggal működő szolgálati autóval közlekedik. A miniszter Saab gépkocsija az első bioetanollal működő személygépkocsi Romániában. Korodi Attila haszonbérlet-szerződés révén, ingyenesen jutott az autóhoz, amelyben üzemanyagként benzin vagy gázolaj helyett E85 bioetanolt használ.

A bioetanol nagyrészt etil-alkoholból (etanolból) álló anyag, amely biológiailag megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával készül, helyettesítheti a benzint, vagy annak adalékaként szolgálhat.

Korodi Attila elmondta, Románia a 2005. évi 1844. számú kormányhatározattal átültette a hazai jogrendszerbe az Európai Unió bioüzemanyagok használatára vonatkozó irányelvét. 2007-ben legalább 2%-ban kell bioüzemanyagokat használni, ezt az arányt 2010-re 5,75%-ra kell növelni. 2010-ben már megközelítőleg 300.000 tonna bioetanolra és biodízelre lesz szükség, hangúlyozta a miniszter, majd hozzátette: Romániának minden lehetősége megvan arra, hogy kitermelje az ehhez szükséges nyersanyagot.

A környezetvédelmi miniszter kiemelte, népszerűsíteni szeretné a bioüzemanyagok használatát, mert ezáltal csökken az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás, és lelassítható a klímaváltozás. Az Európai Unióban az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás 21%-a a közlekedésből származik, Romániában ez az arány jelenleg 8%-os. A bioetanollal működő Saab 16%-al kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint egy ugyanilyen modellű, de fosszilis üzemanyaggal működő autó – összegezett a miniszter. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS