2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nők jobban alszanak férfi nélkül

2007. május 22. 19:14, utolsó frissítés: 19:14

A nők általában jobban alszanak partnerük nélkül, míg a férfiaknál ez éppen fordítva van: az ő álmuk sokkal nyugodtabb és pihentetőbb, ha partnernőjük mellett töltik az éjszakát.

John Dittami, a bécsi egyetem munkatársa kutatásának eredményeit a Sleep and Biologycal Rhythms szaklapban publikálta, amit a Die Welt idézett. A tanulmányból az is kiderült, hogy a nők és a férfiak belső órája másként ketyeg, a nők


érzékenyebben reagálnak a határidőkre és a munkaidőre, mint a férfiak.

A bécsi orvos egyetem neurológiai klinikáján 2005 novembere és 2006 júliusa között 10 heteroszexuális pár alvását vizsgálták a kutatók. A tanulmány második részében 36 diák és diáklány munkanapi és hétvégi életritmusát elemezték. Az alvásvizsgálatban résztvevő fiatal, gyermektelen még nem házas párok 123 éjszakán külön aludtak, 126-on pedig együtt. 67 alkalommal volt szexuális kapcsolat közöttük, ami igen pozitívan hatott az alvásra.

Egy csuklóra szerelt készülék pontos adatokat szolgáltatott a kísérleti alanyok alvásáról, illetve ébrenlétéről. A készülék mérései és a szubjektív megállapítások is azt mutatták, hogy a nők sokkal érzékenyebben reagálnak az alvás során partnerük jelenlétére. A férfiak ugyanakkor sokkal rosszabbul alszanak partnernőjük nélkül. Ha együtt aludtak, akkor


a férfiak általában igen vidáman ébredtek

- írja John Dittami, aki szerint evolúciós okai vannak, hogy a nő az alvás során sokkal befolyásolhatóbb.

Az alvás az őskortól fogva egészen a modern korig csoportokban zajlott, csak a modern kor hozta létre a dupla ágyat, és alakította ki a magánszféra és az intimitás magatartásszabályait. A nagy kivételt a mai napig az anya-gyerek kapcsolat jelenti. "A férfiban nem alakult ki ez az érzékenység, ő továbbra is úgy reagál a páros alvásra, mint a csoportos alvásra, amelynek során teljes biztonságban érzi magát" - állítja a tanulmány.

A vizsgálat másik része azt fejtegeti, hogy a mai világ a korán ébredőké, miközben az emberek 80 százaléka inkább esti, éjszakai típus.


Az emberiség háromnegyed része így arra kényszerül,

hogy korán keljen és alkalmazkodjon a számára kellemetlen szociális időhöz. A kutatók azt vizsgálták, hogyan reagálnak férfiak és nők erre az időbeosztásra. Az eredmény megint az volt, hogy a nők érzékenyebbek, több szabadidőre és pihenésre volt szükségük a hétvégén, hogy regenerálódjanak. Ez azt jelenti, hogy a nők belső órája erősebben reagált a környezeti változásokra, mint a férfiaké - olvasható a Die Welt Onlineban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS