2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar felfedezés: a kullancsok 90 százalékát elpusztítja egy gombafaj

2007. május 22. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

Egy újfajta eljárással - a kizárólag kullancsokban tenyésző mikroszkopikus gombával - a kártékony vérszívók 90 százaléka megsemmisíthető. A kullancsok által terjesztett Lyme-kór (Lyme borreliosis) a leggyakoribb állatról emberre terjedő betegség. Tünetei rendkívül változatosak - fáradékonyság, a mozgás lelassulása, ízületi- és izomfájdalmak, idegrendszeri panaszok, fejfájás, ingerültség, memóriazavarok, nyirokcsomó-duzzanat. Egyetlen olyan tünet van, amely csak a Lyme-kórra jellemző, és a betegek 40-50 százalékánál jelentkezik: a csípés körül kialakuló kokárdaszerű vörös folt.

A megelőzés érdekében a táborhelyeket, a kirándulóhelyeket előzetesen mentesíteni kellene a kullancsoktól. Erre alkalmas lehetne az a módszer, amelyet az Alapítvány az Eötvös Lorand Tudományegyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetével közösen dolgozott ki, s amely közel áll a szabadalmaztatáshoz.

"Egy olyan mikroszkopikus gombát tenyésztettünk ki, amelyeket beteg kullancsokról izoláltunk, a kullancsokat megbetegítő gombák közül válogattunk ki néhányat. Ezt még sehol a világon így nem alkalmazzák" - hangsúlyozta Bózsik Béla Pál, a Lyme Borreliosis Alapítvány orvos-titkára.

A kórokozók kizárólag a kullancsokat betegítik meg, sem az emberre, sem az állatokra, de "még a katicabogarakra" sem veszélyesek. A gombát jelenleg folyadék formájában alkalmazzák.

A módszer a kiskertekben is alkalmazható, s 90 százalékban elpusztítja a kullancsokat. A szer vegyileg nem terheli a természetet, hiszen a környezetből izolált kórokozóról van szó.

"Nagyon hatékony módszer, hatása a kezelés után egy évvel is érezhető. Szabadalmunk lehetővé teszi különböző területek előzetes megvizsgálását. Amennyiben a jelenlegi kórokozó nem elég hatékony a kullancsra, akkor egy új, ezen a területen hatékonyabb fajtát tudunk izolálni" - tette hozzá Bózsik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS