2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

60 ezer éve él a sivatagban egy halfajta: már csak 38 példány él belőle

2007. május 22. 16:30, utolsó frissítés: 2007. május 23. 10:53

A kis halacskák csak 38-an vannak egy zöldes színű, rovarok által körüldongott tavacskában Nevada amerikai államban, de sorsuk amerikai államügy: a Cyprinodon diabolis a kihaló fajok megmentéséért folyó küzdelmet jelképezi.Az amerikai hatóságok rácsok, szögesdrótok és detektorok sokaságával igyekszenek megvédeni az illetéktelen behatolóktól a csak ezen a helyen, a Devils Hole (Ördöglyuk) mélyén, az Egyesült Államok nyugati részén lévő Death Valley területén található halfajt.

A ma a világ egyik legforróbb területének számító, nyáron 50 Celsius fokos hőmérsékletű, száraz, Los Angelestől 400 kilométerre északkeletre lévő vidéket 10 ezer évvel ezelőtt folyók és tavak hálózata borította. Később a víz visszahúzódott, és a halacskák a mocsaras jellegű tavacska foglyaivá váltak, egy egész évben 34 C fokos, állandó hőmérsékletű barlang mélyén.

A Cyprinodon Diabolis egyedei csak egy évig élnek, de a fajnak eddig sikerült fennmaradnia minden más ökorendszertől elszigetelve is, és mintegy a darwini elméletet igazolva, az alig 2,7 cm hosszúra megnövő hal egyedülálló genetikai sajátosságokra tett szert.

Az életnek az ellenséges elemek feletti diadala azonban csaknem semmivé vált az 1960-70-es években, amikor a talajvíz szintjének csökkenése következtében - ami azzal magyarázható, hogy öntözésre kiszivattyúzták a farmerek - a tavacska csaknem kiapadt.

1976-ban az ügy az amerikai Legfelsőbb Bíróságig jutott, amely a természetvédőknek adott igazat. Az egész térséget védetté nyilvánították, de talán már elkésve: az 1990-es évek eleje óta a halállomány ismét csökken, és az egykori 500-as populációból mára 38 egyedre fogyott.

A pontos ok nem ismeretes. A Cyprinodon diabolis a világ egyik legjobban felügyelt halfaja maradt. A Devils Hole vizének szintjét, összetételét és algáit - ezeket fogyasztják a védett halak - szüntelenül detektorok figyelik, évente kétszer búváremberek ereszkednek a tavacska 150 méteres mélyére, hogy "halnépszámlálást" tartsanak.

"Ez a halfaj 60 ezer éve él itt. Nincs jogunk nekünk dönteni arról, hogy többé ne létezzen" - magyarázza a mentőakciót összehangoló tudós, Paul Barrett. "Mára csak 38-an maradtak, de ha nem bíznék a túlélésükben, nem lennék itt" - teszi hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS