2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

1221 madárfaj a kihalás szélén

2007. május 22. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

Minden eddiginél többet, összesen 1221 madárfajt fenyeget a kipusztulás veszélye a Birdlife International nemzetközi madárvédő szervezet legfrissebb jelentése szerint.

Az 1221 kritikusan veszélyeztetett faj mellett 812 került a majdnem veszélyeztetett kategóriába. Így már összesen 2033 madárfaj szorul védelemre, ami több mint 20 százaléka a világon ismert mintegy 10 ezer fajtának, áll a hétfőn Cambridge-ben bemutatott jelentésben.

A Birdlife International 1988-ban készített első jelentése óta nem volt még ilyen rossz a helyzet. A legnagyobb probléma a biztonságos élettér szűkülése. Ez az elsőszámú gond az érintett madárfajták 86 százalékánál.

Új faj a listán például a Szent-Ilona lile. A földön fészkelő apró madarakat a Szent-Ilona szigetére behurcolt macskák pusztítják. Az összes albatroszfaj is a kihalás küszöbére került, főleg a nyílt tengeri horgászat miatt. A hatalmas madarak a horgászok nyomában repülve akár 130 kilométert is megtesznek, mielőtt a csalira vetik magukat, és az így szerzett sérülésekbe halnak bele vagy megfulladnak.

Stuart Butchard programkoordinátor szerint vannak pozitív példák is. Így például lekerült a listáról a Mauritiusi papagáj, miután számos fogságban nevelt példányt szabadon engedtek, felépítettek több műfészket és megtisztították a terepet a madarakra vadászó ragadozóktól, mire a faj újra elszaporodott.

A madarakról készített jelentés bekerül a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Könyv című kiadványába, amely a végveszélybe került fajokról szól és szeptemberben jelenik meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS