2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tea egészségesebb, mint a víz?

2007. május 21. 14:53, utolsó frissítés: 16:49

Napi három vagy több csésze tea nemhogy dehidratálná a szervezetet, de kedvezőbb egészségügyi hatásai vannak, mint ugyanennyi víznek. A European Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent kutatási eredmények azt igazolják, hogy a rendszeres, bőséges teafogyasztás megvédhet a szívbetegségek és bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulása ellen. A brit tudósok által jegyzett tanulmány a tea flavonoid-összetevőit nevezte meg, mint e kedvező hatások kiváltó okát. A polifenolos antioxidánsok többfajta ételben és növényben is megtalálhatók, nemcsak a tealevelekben.

A Kings College London kutatócsoportja Dr Carrie Ruxton vezetésével egyértelmű bizonyítékot talált arra, hogy 3-4 csésze tea elfogyasztása rendkívül lecsökkenti a szívinfarktus kockázatát, továbbá erősíti a fogakat és a csontokat. A kutató szerint az csak városi legenda, hogy a koffeint tartalmazó italok, a tea és a kávé dehidratálja a szervezetet: egyes kutatások szerint nagy mennyiségben valamennyire igen, de egy csésze igen erősre főzött tea csak jó hatással van a fogyasztóra.

A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a teafogyasztás bármiféle módon is káros lenne az egészségre. Ám vérszegények esetében javallott, hogy a teát ne étkezési időben fogyasszák, mert a tea hatóanyagai meggátolhatják az élelmiszerekben lévő vas felszívódását. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS