2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kincses Réka Balkán bajnoka nyerte a csíkszeredai Film.dok fesztivál fődíját

2007. május 21. 13:19, utolsó frissítés: 13:19

Kincses Réka alkotása, a Balkán bajnok nyerte el a csíkszeredai Film.dok magyar-román dokumentumfilm-fesztivál fődíját – a rendező a filmet "személyes és kollektív ördögűzésnek" szánta.

>> Transindex Awards: Kivi-díjat ítéltünk oda Kincses Rékának >>
>> Balkán bajnok: egy vidám élveboncolás >>
>> A Balkán bajnok a 38. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmje >>


A művet a Portré kategóriában nevezték versenybe, Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvédet mutatja be. A történet két idősíkon fut: az egyik 1989 végétől a 2004-es választásokig, a másik pedig a 2004-es választási kampány idején, amelynek zártával a győztesek ünnepelnek, Kincses Előd azonban nem. Ő vesztes. A rendszerváltás és a választások vesztese, az erdélyi Don Quijote.

Kincses Előd Tőkés László ügyvédjeként vált ismertté, rövid ideig vezető szerepet töltött be a megújulni akaró romániai politikában, aztán 1990 márciusában menekülnie kellett, mert őt okolták a véres magyar-román összecsapásokért. Hat évet töltött emigrációban, Magyarországon. Mire visszatért Erdélybe, már nem volt hely számára. A film bemutatja, hogy ötször próbált bejutni a parlamentbe, próbálkozását ötször megvétózták – mint a filmből kiderül – nem csak a románok, hanem a magyarok is.

A film.dok szervezői a bukaresti Magyar Kulturális Intézet, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a Mazsola Film Bt. Voltak. A magyar és román filmes szakemberekből álló zsűri elnöke Sára Sándor volt. Beke Mihály András, a Magyar Köztársaság Bukaresti Kulturális Intézetének igazgatója, a fesztivál elnöke szerint a film.dok dokumentumfilm-fesztivál negyedik kiírása sikeres volt, annak dacára, hogy kevesebb pénz állt a szervezők rendelkezésére, mint a korábbi években.

Zsűritagként arra is kitért, hogy a filmek minősége most jobb volt, mint a korábbi években, noha a benevezett alkotások mennyiségén látszott, hogy pénzhiánnyal küszködnek a dokumentumfilmesek.

A fesztivál elnöke szerint jövőre biztosan újból megszervezik a fesztivált, később pedig remélhetőleg saját lábán is megáll majd a Romániában és Magyarországon is egyedülálló dokumentumfilm-fesztivál. (hírszerk., mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS