2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az utcára került Ceauşescu fiatalkori szerelme

2007. május 11. 09:30, utolsó frissítés: 11:48

Piroska Florea-t nem adták feleségül Nicolae Ceauseşcuhoz, mert szülei túl barnának találták a fiú bőrét, és féltek, hogy cigánynak fogják őket csúfolni. Florea ezután egy magyar férfihoz ment feleségül, Piroska Istvánhoz.

A nagynénjétől örökölt házban éltek, amelyet az államosítás után vettek meg. 1989 után azonban a házat visszaszolgáltatták eredeti tulajdonosának, és őket minden kárpótlás nélkül utcára tették. Florea vak, a férje kissé süket, mindketten idősek és nagyon szegények. Egy fűtetlen, bútorozatlan szobában élnek.

Az asszony meséli, hogy Ceauşescu elnök korában személyesen látogatta meg őket, hogy engedjék meg, bontsák le a házat. Florea nem engedte, pedig a diktátor még emeletes villát is ígért neki cserébe. Aztán az új rendszerben egyszer érkezett egy kisteherautó értük, bezárták a csomagtérbe őket, és amikor kiengedték, már a ház le volt rombolva, a kutya nyakát elvágták, a kapun két hatalmas lakat éktelenkedett. Azóta egy szobácskában élnek, az asszony 300 lejes nyugdíjából tengődve, szemközt a gazzal benőtt telekkel, ahol egykor a házuk állott.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS