2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A feldolgozott hús növeli a hajlamot a mellrákra

2007. május 10. 21:41, utolsó frissítés: 2007. május 11. 09:11

Főként a vörös vagy feldolgozott hús rendszeres fogyasztása hajlamosabbá teszi a nőket az emlőrákra - derült ki egy nagyszabású brit felmérésből. A nyolc éven át tartó vizsgálatban résztvevő több mint 35 ezer 35 és 69 év közötti asszony közül azoknál volt a legnagyobb a mellrák kialakulásának esélye, akik a legtöbb húst fogyasztották.

A rák és a húsevés közti összefüggés látványosan erősebb volt a változás korán túljutott hölgyeknél, illetve azoknál, akik a vörös, illetve feldolgozott húsokat részesítették előnyben. A legtöbb vörös húst fogyasztó nőknél az emlőrák kialakulásának kockázata 56 százalékkal, míg a legtöbb feldolgozott húst fogyasztók esetében 64 százalékkal nőtt meg.

A pontos magyarázat egyelőre nem ismert, ám az egyik feltételezés az, hogy a húsokban lévő telített zsírok növelik a rák kialakulásának veszélyét. A másik feltevés szerint a daganatos megbetegedést a sütés során felszabaduló vegyületek okozzák. Ezek az anyagok állatoknál tumort idéznek elő, és elképzelhető, hogy ez az emberek esetében is így van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS