2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rajzfilmen A két Lotti

2007. május 09. 14:24, utolsó frissítés: 2007. május 11. 09:12

Erich Kästner 1949-ben megjelent ifjúsági könyve, A két Lotti (Das doppelte Lottchen) eleinte botrányosnak tűnt, mivel abban az időben aligha lehetett beszédtéma házastársak elválása.

Kästner együttérzéssel és humorral meséli el a történetet, amelyben a születésük után elválasztott ikrek véletlenül megismerik egymást egy nyaralóhelyen, majd nevet, szerepet és helyet cserélve hazautaznak: a bécsi kislány a mamához Münchenbe, a müncheni a papához Bécsbe, majd végül összehozzák elvált szüleiket.

A történet játékfilmes változatai után most rajzfilm született. Michael Schaack feldolgozásában és Toby Genkel rendezésében színes, vidám, film kerül pénteken a német mozikba, amely mégsem igazán felel meg a klasszikus Kästner-könyv bájának és bölcsességének.

Szinte merészségnek tűnik ilyen védőbeszéddel kiállni a család mellett ma, amikor szinte mindennapos válások és sokan nevelik egyedül gyermeküket. Peter Zenk, az animációs film producere szerint "a gyerekek ma is minden másnál, a játékoknál és a számítógépeknél is jobban vágynak a két szülőből álló érintetlen családi kötelékre." A 80 perces film, amelynek története az ötvenes években játszódik, a fiatalabb nézőknek szórakozást nyújt, a felnőtteket pedig talán arra készteti, hogy elgondolkozzanak.

Kár, hogy a rajzfilmben Lottének és Luisének, az ikrek valamennyi barátnőjének és minden felnőttnek az arca annyira kifejezéstelenre és gyatrára sikeredett - jegyezte meg a dpa. Pedig a producer szerint a megrajzolt alakokkal tisztelegni akartak a Kästner-könyvek Németországból emigrálni kényszerült illusztrátorának, Walter Triernek (1890-1951) az emléke előtt.

Az 1954-es esztendőt tekintve anakronisztikusnak hat, hogy valakinek a omlett helyett a ravioli a kedvenc étele. Jól sikerültek viszont a a hátterek: a városképek és a lakások is hiteles benyomást keltenek a filmben. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS