2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románul tanulnak a londoni rendőrök

2007. május 09. 12:19, utolsó frissítés: 2007. május 11. 09:07

Jelentősen megnövekedett a bűncselekmények száma Londonban Romániának az Európai Unióhoz való csatlakozása óta - írja a Daily Mail brit napilap. Hogy megkönnyítsék a rendőrök kommunikációját azokkal a kelet-európai bűnözőkkel, akik nem beszélik az angol nyelvet, tíz pontból álló román nyelvű útmutatóval látták el őket.

A hivatalosan "Stop and Search translated into Romanian Language"-nak (Megállít és keres lefordítva román nyelvre) nevezett nyomtatvány ilyen beszédfordulatokat tartalmaz: "Elnézést! Beszélhetnék önnel? Megkérdezhetem, mi dolga van a környéken? Kérem, közölje vezeték- és keresztnevét! Kérem, itt írja alá!"

A kiejtést megkönnyítendő, a szöveg mellett annak fonetikus változata is olvasható. A rendőröknek egyetlen kivetnivalója az újítással kapcsolatban, hogy bár ők kérdezni megtanulnak románul, ha az illető románul válaszol, azt már nem értik.

Ez év januárjában 545 zsebtolvajlásos bűncselekményt jegyeztek Wsetminsterben, a tavalyi év hasonló időszakában ehhez képest csak 454-et. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS