2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kijárhatnak a börtönből a luxust megfizető kaliforniai elítéltek

2007. május 03. 13:30, utolsó frissítés: 13:30

Naponta kijárhatnak a börtönből dolgozni és luxus magánzárkában lakhatnak az emelt szintű börtönellátásért fizetni hajlandó elítéltek Kaliforniában. A pay-to-stay mozgalomhoz már egy tucat kaliforniai fegyintézet csatlakozott. A fizető "vendégek" napi 100 dollár (18 ezer forint) körüli összegért a tévével-videóval és saját vécével ellátott világos, ablakos extra magáncellába könyveket, újságokat, mobiltelefont és iPodot is vihetnek, ráadásul munkanapokon kijárhatnak dolgozni és hetente kétszer látogatót is fogadhatnak.

A szolgáltatást csak a kisebb, és szigorúan nem erőszakos ügyek – például közlekedési kihágás – miatt elítélt börtönlakók vehetik igénybe, a tipikus fizető börtönvendég pedig 30 körüli, ittas vezetésért egy hónapra leültetett férfi.

Az elítéltek kedvelik és nagyra értékelik a szolgáltatást, és a szakértők egy része is támogatja az ötletet. Stanley Goodman, a Loyola egyetem kriminológusa például azért, mert a közlekedési kihágás miatt lecsukott elítéltek számára "nem éppen a legjobb hely" egy köztörvényes bűnözőkkel telerakott cella. Mások szerint viszont társadalmi igazságtalanság, hogy a börtönben súlyos pénzekért lehet megvásárolni a komfortot és a biztonságot.

Aki csak teheti, meg is veszi magának a jobb ellátást, az USA legnépesebb államában ugyanis rendkívül súlyos a börtönhelyzet. A 100 ezer férőhelyen 170 ezer rab osztozik, és már évek óta egymást érik az erőszakhullámokról, az akadozó ellátásról és a borzasztó egészségügyi helyzetről szóló jelentések.

A kormányzat emberi jogi szervezetek nyomására nemrég tervet dolgozott ki a helyzet kezelésére. Ennek értelmében 8 ezer fogvatartottat sürgősen szomszédos államok börtöneiben helyeznek el, és 8 milliárd dolláros (1400 milliárd forintos) befektetéssel 5 év alatt 53 ezer új férőhellyel növelik a börtönök kapacitását. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS