2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Noé bárkája-hasonmás Hollandiában: özönvízről álmodott a kapitány

2007. április 30. 12:22, utolsó frissítés: 12:22

Noé bárkájának kicsinyített, de hajózásra alkalmas mását készítette el egy holland vállalkozó. A mintegy 70 méter hosszú, 9,5 méter széles, 12,5 méter magas hajó egyelőre készítésének helyén, az Amszterdam közelében fekvő Schagenben látható, de nyár végétől útnak indul a holland vizeken, és más kikötőkben is látogatókat vár.

A bárkát jóformán egyedül építette a vállalkozó, Johan Huibers. Bár a jármű méretei kisebbek a Bibliában szereplőnél, az építő minden másban igyekezett megmaradni az eredetinél – ennek érdekében a szentírási szövegek több változatát is elolvasta.

A vallásos vállalkozó fejében egy nyilatkozata szerint akkor fogant meg a bárka építésének gondolata, amikor egyszer arról álmodott, hogy hazáját özönvíz sújtja. Ezzel együtt ő is hangoztatja, hogy Hollandiában ilyentől ma már nem kell tartani.

Huibers hajóútjának egyik célja, hogy a Bibliában szereplő olvasmányokat ismertessen meg az érdeklődőkkel, másfelől alapítványának adományokat igyekszik gyűjteni. Az út során élő állatokat is felvesz a fedélzetre, de a hajón már így is mintegy 1600 kitömött állat található.

A bárka nyitását egy sajátos holland ünnephez, a királynő napjához igazították. Ezt április 30-án, a közel 60 éve trónra lépett Julianna királynő (uralkodott 1948-1980) születésnapján tartják – bár az országot már több mint negyedszázada nem ő vezeti (Julianna három éve el is hunyt), hanem Beatrix királynő, aki január 31-én született, az ünnepet nem tették át másik napra. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS