2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Boldogságot okoz a tehéntrágya

2007. április 25. 12:46, utolsó frissítés: 12:46

Egy tehéntrágyából származó baktérium segíthet a depresszió leküzdésében - erre jöttek rá brit kutatók, teljesen véletlenül.

A britek bizonyították, hogy a Mycobacterium vaccae elpusztított mikrobái erősíthetik az emberi immunrendszert. Azt feltételezték, hogy a kórokozók a rák ellen is hatásosak lehetnek. Mary O,Brien, a londoni Royal Marsden Hospital onkológusa tüdőrákban szenvedő betegeknek adott elpusztított mikrobákat. A kísérlet nem vált be, a daganatok tovább nőttek, azonban feltűnő volt, hogy a páciensek hangulata javult, szellemi képességeik felélénkültek, méghozzá jelentős mértékben.

Chris Lowry, a bristoli egyetem munkatársa értesült a jelenségről, és állatkísérletekbe kezdett: egerekbe oltotta a vaccae baktériumokat. Rövid idő múlva az állatok hangulata jelentősen javult, nem mutattak stressz- reakciókat, és fel-alá szaladgáltak.

A kutatók a "boldog" egerekben megnövekedett citokin koncentrációt találtak: ez az anyag erősíti a test immunrendszerét, és általában fontos szerepet játszik az immunológiai reakcióknál. Emellett a citokin az agyban is hat, ott arra késztet bizonyos idegsejteket, hogy növeljék a szerotonin-termelést, márpedig a szerotonin az agy érzéseket irányító központjában boldogságérzetet vált ki.

A tudósok szerint ez azt mutatja, hogy az immunrendszer és az agy között nyilvánvalóan szoros kölcsönhatás áll fenn: "A baktérium a jelek szerint képes helyreállítani az immunrendszer egyensúlyát és növelni az agyban a szerotonin terhelést" - nyilatkozta Lowry. A kutató szerint a mostani eredmények nyomán lehetővé válhat a depresszió gyógyítása oltással. Ráadásul az immunrendszer erősítése csökkentheti az asztmás és allergiás megbetegedéseket is - írta a Die Welt című lap internetes kiadása. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS