2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A munkanélküliek könnyebben megbetegszenek

2007. április 25. 11:40, utolsó frissítés: 11:40

A munkanélküliség okozta stressz károsítja az immunrendszer működését, ám ha sikerül állást szerezni, hamar helyreáll az immunrendszer - mutatták ki a California Egyetem kutatói.

A kísérlet során 100 munkanélküli és 100 állásban dolgozó ember vérét vizsgálták meg időről időre négy hónapon át. Kizárólag egészséges embereket vettek be a programba. Kiderült, hogy az esetek jelentős részében a munkanélküliek immunrendszere gyengébben működik, vagyis természetes ölősejtjeik (NK-sejtjeik) aktivitása kisebb.

Időközben azonban a kísérleti alanyok 25 százaléka talált állást, és a vérvizsgálatok tanúsága szerint az ő immunrendszerük normális működése helyreállt, más szóval természetes ölősejtjeik aktivitása újra kifogástalan lett.

Korábbi kutatások során világossá vált, hogy a krónikus stressz és a legyengült immunrendszeri működés, valamint a fertőzés és megbetegedés megnőtt veszélye között összefüggés áll fenn, de arról keveset tudtak a szakemberek, hogy mi történik az immunrendszerrel akkor, ha a stressz megszűnik. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS