2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtalálták Superman kriptonitját

2007. április 24. 15:50, utolsó frissítés: 15:50

A kriptonit - az a kristály, amelyből Superman rendkívüli erejét nyeri - igenis létezik, méghozzá itt a Földön - közölte a Reuters hírügynökség egy brit tudós bejelentése nyomán.

A Szerbiában felfedezett ásványnak gyakorlatilag ugyanaz a vegyi összetétele, mint a Superman-képregényekben és -filmekben szereplő földön kívüli kristálynak: nátrium-lítium-bór-szilikát-hidroxid.

A bámulatos egyezésre dr. Chris Stanley, a londoni természettudományi múzeum ásványtudósa bukkant rá az interneten, amikor az új kőzet vegyi összetétele után kutatott.

"Elámultam, amikor rájöttem, hogy ugyanaz a tudományos elnevezése annak a kriptonitot tartalmazó kőzetdarabnak, mint amelyet Lex Luther lopott el a múzeumból a Superman visszatér című filmben" - mondta Stanley.

A Jadarite névre keresztelt anyagot a londoni természettudományi múzeum és kanadai országos kutatási tanács tudósainak vizsgálatai nyomán nyilvánították hivatalosan is új ásványnak. A brit főváros múzeuma azt is lehetővé teszi, hogy az érdeklődők április 25-én és május 13-án meghatározott időben személyesen is megtekintsék a misztikus ásványt, amely azonban nem zöld, ahogyan azt a Superman-történet írja, hanem fehér, és sem fluort, sem radioaktív anyagot nem tartalmaz. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS