2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tarr Béla és Cristian Mungiu filmje is meghívást kapott Cannes-ba

2007. április 19. 17:12, utolsó frissítés: 2007. április 20. 16:07

Tarr Béla A londoni férfi című alkotásával tizenkilenc év után először kapott meghívást magyar film a május 16. és 27. között megrendezésre kerülő cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába - derült ki csütörtökön az idén 60 éves nemzetközi filmes seregszemle ünnepi programját ismertető sajtótájékoztatón Párizsban. Utoljára magyar film, Szabó István Hanussen című alkotása, 1988-ban indult versenyben a cannes-i filmfesztiválon.

A 60. ünnepi fesztivál hivatalos programjába 95 ország 1615 alkotásából válogattak be a szervezők 22 játékfilmet.

>>A teljes lista itt megtekinthető

Idén az Un Certain Regard szekció zsűrijének egyik tagja Cristi Puiu lesz. A versenyprogramba Cristian Mungiu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (Négy hónap, három hét és két nap) című filmjét is beválogatták. Az Un Certain Regardban pedig Cristian Nemescu California Dreamin' (Nesfârşit) elsőfilmjét is bemutatják.

A fesztivál nyitófilmje a tavalyi zsűrielnök, a kínai Wong Kar-wai európai költségvetésből készült első amerikai filmje, a My Blueberry Nights lesz. A zsűri elnöke idén A királynő című film rendezője, a brit Stephen Frears lesz.

A világ egyik legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválján versenyen kívül mutatják be Steven Soderbergh Ocean's 13 című filmjét. Az amerikai Michael Moore is visszatér a francia Riviérára szintén versenyen kívül bemutatásra kerülő Sicko című alkotásával. (festival-cannes.org, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS