2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

9460 éves a csíki gyapjas mamut

2007. április 17. 13:52, utolsó frissítés: 13:52

Kilencezer évvel ezelőtt még mamutcsordák legelésztek a jelenlegi Erdély területén ̶ állapította meg a csíkszeredai múzeumban őrzött mamutcsontok kormeghatározását végző kutatócsoport. A kutatást dr. Csapó János, a Sapientia - EMTE Csíkszeredai Műszaki és Társadalomtudományok Kara Élelmiszertudományi Tanszékének vezetője koordinálta, a munkálatokban több csíkszeredai oktató is részt vett ̶ áll az egyetem sajtóosztályának közleményében.

A kutatók által alkalmazott kormeghatározási módszert a Kaposvári Egyetemen dolgoztak ki. A fehérje aminosavait vizsgálva a mamutmaradványok korát 9460 évben állapították meg.

E vizsgálatokkal párhuzamosan vizsgálták egy Pécs környékéről származó mamutagyar és koponyacsont korát is, melyet 10 200 évre becsülnek. A szakértők úgy gondolják, hogy tízezer évvel ezelőtt még jelentős számban előfordultak az azóta már kihalt ősemlősök a Kárpát-medencében.

A gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) az elefántfélék családjának egy kihalt faja, amely a pleisztocénben, mintegy 135 000 évvel ezelőtt jelent meg és az utolsó jégkorszak végéig élt Eurázsia és Észak-Amerika akkoriban jéggel borított tájain. A gyapjas mamutok marmagassága elérte a 4,2 métert, tömegük 6-8 tonna között mozgott, tehát nagyobbak voltak a mai afrikai elefántnál. Erősen görbült agyaruk hossza elérte az 5 métert. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS