2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyermek, egy ateista lelke és üveges levegő eladó az eBay-en

2007. április 11. 13:23, utolsó frissítés: 13:23

Tavaly augusztusban egy amerikai eBay-felhasználó élő csecsemőt akart elárverezni. A kikiáltási ár 25 ezer dollár volt, és miután a sajtó felkapta az ügyet, felszökött 5,7 millióra. Az oldal üzemeltetője felhasználói tréfának nevezte az ügyet, de rögtön át is adta a nyomozóhatóságoknak, mert az emberkereskedelem és az emberi szervek adásvétele bűncselekménynek számít az USA-ban.

2006 januárjában nagy feltűnést keltett Hemant Metha, egy ateista, aki a lelkét kínálta eladásra és megfogadta, hogy heti egy alkalommal elmegy a templomban annyi héten keresztül, ahányszor tíz dollárt kap érte. A tételt végül 504 dollárnál ütötték le, és Jim Henderson egykori lelkipásztor lett Metha lelkének új "tulajdonosa" 50 hét erejéig. Egy szüzességi aukción a licit 10 millió dollárig ment fel, akkor viszont az eBay leállította az aukciót.

Az árverési szolgáltatónál egyértelmű irányelvek szabályozzák a kereskedést. Tilos eladásra kínálni például részvényt, élő állatot, régészeti leletet, fegyvert, de "a tételek nagy száma miatt nem tudjuk mindig kiszűrni a komolytalan vagy törvénytelen ajánlatokat" – mondta Alexander Lengen, az eBay németországi változatának szóvivője.

A cég hetente átfésüli a portált és hírlevélben tájékoztatja a felhasználókat a gyanús esetekről, így például arról is, hogy a "stuttgarti finom por üvegben" leírással ellátott áru valójában üvegbe zárt levegő.

A veszélyesnek tartott vagy egyértelműen törvénytelen, illetve az eBay házirendjének nem megfelelő tételeket eltávolítják és megteszik a szükséges jogi lépéseket, de érdekességek ajánlatok így is maradnak: a szezonáru most a 49,99 euróért kínált tartós, az időjárás viszontagságainak ellenálló húsvétinyuszi-sírkő. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS