2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A klímaváltozás gyorsítja a Föld forgását?

2007. április 10. 12:35, utolsó frissítés: 12:35

A klímaváltozás gyorsítja a Föld forgását - állítják német kutatók. Felix Landerer meteorológus, a hamburgi Max Planck Intézet munkatársa szerint, miután melegszik az óceánok vize, és ezáltal megváltoznak a földgolyó tömegviszonyai, 200 év múlva egy nap 12 ezred másodperccel rövidebb lehet, mint jelenleg.

A Föld forgásának gyorsulásáért az úgynevezett "piruett-effektus" a felelős. A korcsolyázók gyorsabban forognak a levegőben, ha karjukat magukhoz szorítják, mert így tömeget helyeznek át a forgási tengelyre. Hasonló folyamat megy végbe, ha az óceánok felmelegszenek.

A melegebb víznek kisebb a sűrűsége, mint a hidegnek, ezért emelkedik a tengerek szintje, ami a kutatók által végzett modellkísérletek szerint az össztömeget az északi pólus irányába helyezi át. Ezzel párhuzamosan azonban egy sor másik folyamatot is figyelembe kell venni, ami a gyorsulás ellen hat: az északi-sarki gleccserek olvadása erről a pólusról az Egyenlítő felé helyez át tömeget, és fékezőleg hat a forgásra.

A modellszámítások azt is mutatják, hogy erősödnek majd a nyugati szelek, ami viszont inkább hosszabbítja a napot. Számításba jön még a Hold vonzása, ami szintén lassítja a Föld forgását - írja a wissenschaft.de. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS