2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha sokat eszik a kismama, duci lesz a gyermek

2007. április 06. 13:19, utolsó frissítés: 13:19

A kisbabát váró asszonyoknak alaposan meg kell gondolniuk, mit és mennyit egyenek naponta. Nemcsak esztétikai okokból, hanem a születendő gyermek miatt is. Egy kutatás alátámasztotta, hogy akik mértéktelenül étkeznek terhességük idején, azok nagyobb eséllyel szülnek túlsúlyos, s később is ducinak maradó gyermeket, mint akik betartják a terhesség alatti táplálkozásra vonatkozó intelmeket.

Egy amerikai kutatóintézet tudósai 1044 anya esetét tanulmányozták: olyan nőkét, akiknek 3 éves volt a gyerekük a vizsgálat idején. A kutatók összehasonlították a nők terhesség alatti testsúlynövekedését azzal, hogy gyereküknek milyen a testtömegindexe (a testsúly elosztva a méterben megadott magasság négyzetével). Mint kiderült, a nők fele az orvosilag ajánlottnál több kilót szedett magára a terhesség idején, egyharmaduk szigorúan tartotta magát a javasolt értékekhez, 14 százalékuk viszont a vártnál kisebb súlynövekedést ért el.

Márpedig a felmérés adatai szerint - amelyek az American Journal of Obstetrics and Gynecology című szaklapban jelentek meg - azok közül, akik terhességük alatt a túlzott súlygarapodásúak közé tartoztak, négyszer annyian nevelnek túlsúlyos hároméves gyermeket, mint azok a mamák, akik az alsó 14 százalékba tartoztak, vagyis a megengedhetőnél is kevesebbet nőtt a testsúlyuk a terhesség idején.

Az amerikai Harvard Egyetem egészségügyi intézetének kutatója, Emily Oken ennek alapján úgy véli: a várandós nőknek érdemes megfogadniuk a táplálkozással kapcsolatos orvosi tanácsokat. Így például a normális testtömeg-indexú (19-24) terhes anya 12-17 kilónál többet nem hízhat a terhesség alatt. Az ennél nagyobb indexű nők még ennyivel sem lehetnek ducibbak, az alacsonyabb indexű, tehát eredetileg sovány kismamák viszont még egy kicsit nagyobb, akár 20 kilós súlygyarapodást is megengedhetnek maguknak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS