2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Éghajlatváltozás: trópusi kék algák az északnémet tavakban

2007. április 05. 23:44, utolsó frissítés: 23:44

Berlini kutatók a trópusi fajok inváziójára számítanak a német vizekben. Észak-Németországban ugyanis több trópusi kék algafajtát találtak, vagyis a klímaváltozás ebből a szempontból is érezteti hatását.

A Die Welt című német napilap online változata tudósított arról, hogy Claudia Wiedner, a berlini Leibniz Intézet munkatársa kutatócsoportjával elemezte az északnémet tavak vizét, és ott bukkant a trópusi kék algafajtára. Az intézet közleménye hangsúlyozza, hogy a kék algák megjelenése nyáron komoly problémát jelenthet a fürdőzőknek.

A kék algák olyan baktériumok, amelyek bőrfertőzést okozhatnak. A kutatók méreganyagot is találtak, de ez nem a "bevándorolt" trópusi algafajtól, hanem két, Németországban már honos algától származott. Ezek a tények a tudósok szerint elegendő okot jelentenek arra, hogy konkrét ajánlásokat dolgozzanak ki az ivóvízforrások és a fürdővizek szigorúbb felügyeletére.

Claudia Wiedner a részletes tervet április közepén, egy berlini szimpóziumon mutatja majd be. A bőrfertőzés mellett bizonyos kék algafajták hasmenést és hányást okozhatnak, ha az ivóvízbe kerülnek. Mindenekelőtt a kisgyermekeket fenyegeti az a veszély, hogy fürdéskor a mérgező anyagot lenyelik. Ugyanakkor valószínűtlen, hogy a kék algából nagyobb mennyiség kerülhet a szervezetbe, mert az ilyen fertőzött víz meglehetősen gusztustalanul néz ki, és esetenként kénszagot áraszt - írja a Die Welt online változata. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS