2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leváltják a húsvéti nyuszit Új-Zélandon

2007. április 02. 14:47, utolsó frissítés: 14:50

Húsvéti nyuszi helyett húsvéti kiwit akar ünnepi jelképnek Új-Zélandon egy környezetvédő szervezet, mert a nyúl a szigetországban az első számú természeti csapásnak számít.

Új-Zélandon a rágcsáló nem volt őshonos, csak a XIX. század végén telepítette be egy vállalkozó, aki szőrmeüzletet akart alapítani. Az elszaporodott viszont nyulak lelegelték az amúgyis gyér növényzetet, amivel földcsuszamlásokat, talajeróziót okoztak.

Ezért folyamatosan irtják a nyulakat Új-Zélandon, ám nem sok eredménnyel. 1997-ben még illegálisan biofegyvert is bevetettek ellenük: egy halálos vérzékenységet okozó vírust. A nyúlállomány viszonylag lecsökkent, de néhányan immunissá váltak a kórokozóra, és még mindig a kelleténél többen vannak.

A környezetvédelmi szervezet az örökös nyúlprobléma miatt a lakossághoz fordult, hogy álljon elő húsvéti jelképjavaslatokkal, akár állatéval, akár másvalamivel. A szervezet a maga részéről húsvéti kiwivel − egy csirkeméretű madárral − akarja leváltani a nyulat. Indoklása szerint a kiwi azért is megfelelőbb húsvéti jelképnek, mert tényleg tojik tojást, ráadásul hatszor nagyobbat, mint más, azonos méretű madarak. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS