2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sok marhahús – kevés sperma

2007. március 29. 17:33, utolsó frissítés: 18:42

Ha egy nő sok marhahúst fogyaszt a terhessége alatt, akkor kevés lesz a spermája a fiának - mutatták ki amerikai kutatók egy retrospektív vizsgálattal. A feltételezések szerint a jelenséget a szarvasmarhák zsírszöveteiben felhalmozódott növényvédő szerek, hormonok és egyéb méreganyagok okozzák.

A sok marhahúst fogyasztó (ez napi egy marhasültet jelent) asszonyok fiainál a spermakoncentráció 24,3 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult. A nagy marhahúsevő anyáktól származó fiúk 18 százaléka nem volt nemzőképes.

Minél több marhahúst evett az anya, átlagosan annyival kevesebb volt fia spermaszáma - mutattak rá a Rochesteri Egyetem kutatói. Elismerték ugyanakkor, hogy retrospektív lévén, a kutatás nem túl megbízható. A kutatásról szóló tanulmány a Human Reproduction című szakfolyóiratban jelent meg.

A szakemberek a továbbiakban azt tervezik, hogy az Európai Unióban élő fiatalembereket vizsgálják meg. Ez azért lenne lényeges, mert az EU-ban 1988 óta szigorúan tilos a szarvasmarhák hormonkezelése. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS