2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A düh jó serkentőszer?

2007. március 27. 13:43, utolsó frissítés: 13:43

A tesztoszterontól (férfi hormontól) fűtött emberek élvezik, sőt serkenti őket, ha dühöt válthatnak ki másokban - derült ki egy amerikai kutatásból - olvasható a New Scientist című angol tudományos magazin internetes kiadásában.

Az Ann Arborban működő Michigan Egyetem munkatársai hetven fiatal felnőtt tesztoszteron szintjét mérték meg, majd megtanították őket egy billentyűsor leütésére. Valahányszor a kísérleti alanyok leütötték a meghatározott billentyűket, a másodperc törtrészére - hogy tudatosan ne észlelhessék - felvillant szemük előtt a képernyőn egy dühös vagy semleges arc.

Kiderült, hogy a magas tesztoszteron szintű önkéntesek gyorsabban tanulták meg a billentyűsort , ha dühös arc villant fel nekik. Az alacsony tesztoszteron szinttel bíróknál mindegy volt, hogy melyik arcot látták.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tesztoszterontól fűtött egyénekre stimulálóan hat a másik ember dühe, mert örömteli kihívást jelent számukra, azaz úgy érzik, hogy itt az újabb lehetőség dominanciájuk megerősítésére.

A kutatásról szóló tanulmány a Physiology and Behavior című nemzetközi szakfolyóiratban jelent meg. (MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS