2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sztereotípia a bunkó metálos: sok köztük a magas IQ-val rendelkező tinédzser

2007. március 26. 11:01, utolsó frissítés: 15:52

A heavy metal rajongók között sok a magas IQ-val rendelkező fiatal - állapította meg a brit Warwick egyetem tanulmánya.

A felmérés, amelyet az egyetem a brit pszichológiai társaság felkérésére készített, megállapította, hogy az elit iskolák 11-19 év közötti eminensei egyáltalán nem a szobájukban gubbasztó könyvmolyok, ahogyan azt a sztereotípiák alapján szokás elképzelni. E tinédzserek 39 százaléka aktív rock-rajongó, és ezen belül is elsősorban a fémzenét részesítik előnyben - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Stuart Cadwallader pszichológus szerint ideje leszámolni azzal a feltételezéssel, hogy a metálzenét csak az erőszakos, bűnözésre hajlamos, alacsony intelligenciájú fiatalok szeretik. A magas IQ-val rendelkező éltanulók metál-rajongását a szakember azzal magyarázza, hogy az átlagon felüli szellemi képességgel rendelkező fiataloknak nehezen megy a közösségbe való beilleszkedés, éppen ezért próbálnak ellazulni, ehhez pedig kiváló lehetőséget nyújt a metálzene.

Mellesleg az is csupán előítélet, hogy a metál-zenészek általában "bunkók": Bruce Dickinson, az Iron Maiden énekese például kifejezetten intelligens, íróként is megmutatta már tehetségét, és nehezen lehetne "sötétséggel" vádolni Lars Ulrichot, a Metallica dobosát, vagy a német Scorpions, netán a Helloween tagjait. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS