2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A boldog kutya jobbra csóválja a farkát

2007. március 26. 09:45, utolsó frissítés: 09:45

A kutyáknál az érzelmi állapot határozza meg, milyen irányba csóválják a farkukat - figyelték meg olasz kutatók.

A Current Biology című szaklapban közzétett és a Der Spiegel című német hetilap online kiadásában, valamint a wissenschaft.de című honlapon ismertetett tanulmány szerint, ha az állatok olyasvalamit látnak, ami tetszik nekik, akkor jobbra, ha valamivel összeütközésbe kerülnek, vagy megijednek, akkor balra csóválják a farkukat.

A tudósok úgy vélik: ez a magatartás arra vezethető vissza, hogy egyszer a bal, egyszer pedig a jobb agyfélteke határozza meg a kutyák magatartását, aszerint, hogy milyen érzelmeket dolgozott fel az állat. Egyébként nem túl egyértelmű a különbség a csóválás iránya között, Giorgio Vallortigara, a trieszti egyetem kutatója szerint alaposan meg kellett nézni a videó felvételeket, hogy a dolog világossá váljon.

A vizsgálatban 30 különböző kutyafajta magatartását elemezték, mégpedig úgy, hogy egy percig a gazda, egy percig egy idegen, aztán egy macska, vagy egy fenyegetően fellépő belga juhászkutya képét mutatták az állatoknak. Egyidejűleg videóra vették, és kielemezték a kutyák farkának minden mozgását.

Az emberek és macska képének megpillantásakor a kutyák tovább csóválták jobbra a farkukat, a leghevesebb mozgást a gazda képe okozta, az idegen személy közepes reakciót váltott ki, a macska látványa pedig alig gyakorolt hatást.

A fenyegető idegen kutya látványa, főleg akkor, ha az állatok egymaguk maradtak a helyiségben, balra irányuló mozgást indított el.

A kutyák minden esetben jobbra csóválták a farkukat, amikor úgy érezték, hogy valamihez oda kell menniük, vagyis érdeklődtek valami iránt - állítja a tanulmány, amely szerint ha a kutyák rosszul érezték magukat, és vissza akartak húzódni, akkor mindig balra mozgott a farkuk.

Az új felismerés segíthet abban, hogy jobban megértsék a kutyák agyműködését, és azt, hogy válsághelyzetben milyen magatartást tanúsítanak - mutatnak rá az ismertetések.(MTI-Panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS