2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Téves riasztás: mégsem gyengül a Golf-áramlat

2007. március 20. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

Az éghajlatváltozás sokasodó jelei és a jóslatok ellenére mégsem gyengül a Golf-áramlat, és semmi nem utal rá, hogy a belátható jövőben lassulna, vagy leállna.

A meleg vizet szállító Golf-áramlat a Mexikói-öbölből indul, elhalad az Egyesült Államok keleti partja mellett, majd át az Atlanti-óceánon, ahol kettéválik. Egyik ága - az Észak-atlanti áramlat - Európa felé veszi az irányt, és úgy szállítja a meleget Észak-Európába, mint egy hatalmas futószalag. Ha az áramlatrendszer összeomlana, Európában hirtelen drámai lehülés kezdődne és hamarosan beköszöntene az új jégkorszak.

Tudósok 2005-ben már meg voltak győződve arról, hogy megtalálták az áramlat lassulására utaló első jeleket. Az észak-németországi Kielben működő IFM-Geomar tengertudományi intézet vizsgálatai szerint azonban téves riasztásról van szó.

"Egészen mostanáig csaknem az összes klímamodell abból indult ki, hogy a Golf-áramlat gyengülni fog" - mondta Claus Böning, az intézet munkatársa. "Hosszútávú vizsgálataink azonban nem igazolták az elméletet."

A kieli tengerkutatók 1996-óta végeznek méréseket, amelyek szerint az Észak-atlanti áramlat heti és havi szinten erős ingadozásokat mutat, de a Die Zeit című német hetilap honlapján megjelent beszámoló szerint gyengülésre utaló trend nem olvasható ki az adatokból.

"Nem lesz Európában új jégkorszak belátható időn belül még akkor sem, ha az éghajlatváltozás menetéről alkotott modellek megvalósulnának" - mondta Jürgen Willebrnad professzor, aki a ENSZ keretében működő kormányközi klímakutató csoport (IPCC) januári jelentésének egyik társszerzője is. A professzor szerint "a legjobb esetben a klímaváltozás Észak-Európában várható hatása kissé enyhébb lesz."

Mint ismert, az IPCC jelentése gyorsuló globális felmelegedést jósol. Az Európára vonatkozó rész az évszázad végére sokhelyütt súlyos vízhiányt és szárazságot jelez előre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS